Idegen tollakkal csak ékeskedni lehet, repülni nem.
"
Sajnálatos módon ebben a cikkben egy olyan dologról kell beszélni ami komoly problémát és kellemetlenséget okozott nekünk, és jogilag is megkérdőjelezhető. Nem nevesítjük meg a probléma minden résztvevőjét, de mindenképp szeretnénk értesíteni róla vásárlóinkat és a munkánkat követőket. A helyzet tisztázására még várunk, de addig is minden Református Intézménnyel megszakítjuk a kapcsolatot.

írta: Lola

Óvodai bútorokkal kapcsolatos cikkekben mutatjuk be tevékenységünket, a tervezéstől a megvalósításig, történetekkel fűszerezve.

A törvény szerint valaki akkor bűnös, ha megsérti mások jogait. Az etika szerint akkor, ha fontolgatja, hogy ezt megteszi. /Kant/

Mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége. Ebben a cikkben szeretnénk tényfeltárásként egy olyan dologról írni ami komoly fejtörést és kellemetlenséget okozott a Lola Bútor-nak, és még jogilag is megkérdőjelezhető. Nem nevesítjük meg a helyzet minden résztvevőjét, de mindenképp szeretnénk értesíteni róla vásárlóinkat és a munkánkat követőket. A helyzet tisztázására még várunk, de addig is a Lola Bútor minden Református Intézménnyel a megszakítja a kapcsolatot.

bútormásolá
Reméljük sikerült, de most mi jövünk

A közbeszerzés nem egyszerű terepasztal, pláne, ha te is egy vagy a nagy egészben.

Mindig öröm, ha elindulnak az óvodákat segítő pályázatok. Ezt jó hallani, olvasni vagy részt venni benne, mint érintett óvoda. Egy ilyen Óvodafejlesztési Project keretében lett a Lola Bútor meghívva egy közbeszerzési pályázatra, mint pályázó. A pályázaton mi nem vettünk részt, mert a kiírásban az óvodai bútorokon kívül más termékeket is be kellett volna szerezni, ami nekünk nem vág a profilunkba. Mi csak bölcsődei, óvodai, iskolai és irodai bútorokat gyártunk és forgalmazunk. Ennek ellenére az óvodák a mi termékeink közül is választhattak. Ezt abból az excel táblázatból tudjuk, ami a pályázati kiírás mellékleteként csatolva lett. De a problémát nem ez jelentette. Megkeresett minket egy óvoda hogy mindenképp a mi bútorainkat szeretnék beszerezni ezen pályázat keretein belül. Mivel ismertük a pályázatot, megnyugtattuk őket hogy a pályázat nyertese biztosan meg fog minket keresni ezzel kapcsolatban, így az általuk kiválasztott bútorok kerülnek az odájukba. Az idő telt a pályázat nyertesét kihirdették, lejárt a teljesítés ideje is és mi nem készítettük el a bútorokat ezeknek az óvodáknak. Gondolkozni kellett. Mi történt vagy mi történik? A pályázatot megnyert cég nem keresett fel minket. Aztán a kíváncsiság, ami emberi gyengeség most erőt adott egy telefonos kérdéshez. Mi veszíteni valója van az embernek, ha kérdez? Semmi. Vagy igen vagy nem. De rossz nem történik. Ismerős óvoda felhívása pipa, kíváncsi kérdésre a válasz megérkezett. Az általunk tervezett bútorok másolatai, már meg is érkeztek az óvodákba. Ez hogy történt, ha tőlünk a Lola teherautó nem ndult el csoportszoba szekrényekkel, de még óvodai öltözőkkel megrakottan sem. Így azt szűrtük le és több jel is arra utal, hogy az egyedi tervezésű bútorainkat lemásolták.

A marketing és tervezés kulcselemként a történetben

A mi bútoraink azért ismertebbek, mert több éve vagyunk jelen a piacon. Az óvodák már ismerik a minőséget, ami bútoraink védjegye. A Lola Bútor mögött álló tulajdonos már nem csak egy név a cégjegyzékben, hanem egy közvetlen, óvodák által régóta ismert személy, akit sokan már csak a keresztnevén keresnek telefonon. De a reklám napjainkban nagy úr. A fizetett hirdetések alkalmazása a Google és Facebook oldalakon nagyon sok anyagi befektetést igényelnek, de a reklám tudjuk a vásárlás alapja. A másik ok, amiért a mi bútorainkat választják  az óvodák az ajánlás. Mindenki hamarabb vásárol egy ismerőse által ajánlott üzletben, mint ott ahol még sosem vásárolt. Ebben az esetben ez teljesen helytálló. Az egyik óvoda ajánlás útján kereste fel a http://lolaovi.hu webáruházat, majd kinézte a pályázatban általuk meg  is jelölt óvodai bútorokat. Tehát mi részben fizetünk azért hogy az óvodákkal és óvónőkkel megismertessük a bútorainkat. Ez nem egy év marketing tevékenysége, hanem több év befektetett szellemi és anyagi munka gyümölcse. A bútorok amiket árusítunk mindezek mellett legtöbb esetben óvodákkal egyeztetett, egyedi tervezésűek. A színvilág és a koncepció évek kísérletezése és munkája után alakult ki, hogy olyan egyediek és esztétikusak legyenek amelyek mostanra már beváltak és kedveltek lettek. Az hogy egy másik cég szögre és csavarra pontosan lemásolja, felháborító.

legyen saját ötleted

Ha szellemi tevékenységet végzel, akár el is veszítheted.

Képzeld el ezt: megírtad a könyvet amin éveken keresztül dolgoztál. Éjt nappallá téve tökéletesítetted, hogy olyan legyen amilyennek te szeretnéd és amire büszke vagy. Úgy érzed kész vagy vele, de leszeretnéd ellenőriztetni a helyesírásodat, hisz ember vagy, te is hibázhatsz. A helyesírásellenőrzést végző személy azonban, miután elolvasta a könyvedet úgy gondolja, neki ez nagyon tetszik, ő szeretné ezt kiadatni a történetet. Ellopja, és a saját neve alatt kiadja. Az olvasóknak pedig fogalmuk sincs arról hogy valójában ez a nagyszerű könyv a tied és azt sem tudja, hogy Te ki vagy, holott igazából te írtad a könyvet. Velünk pontosan ez történt.

Az etika nem ismert fogalom a gazdaságban

Lehet ez a felháborodás azt érezteti az olvasókban, hogy itt a pénzről van szó és most ez fájó pont. Elmondom, hogy ez nem így van. Pedig pénzből él mindenki. Az a nyertes cég is nyerészkedik, aki ezt etikátlanul intézte. Az sokkal olcsóbb lesz, hogy lemásolom és bármennyire is silány vagy balesetveszélyes (mert az egyik bútorcsaládnál bizony van egy elrejtett titok, amit nem tudnak kiküszöbölni és fájdalmas dolgot művel csak mi ezt már megoldottuk, de a weboldalon nem látszik a javítás), de mégis legyártom. Viszont itt nem ez a lényeg. A fentebb írt példa az, amit nehezen emészt meg bárki is. Elvenni más szellemi termékét vagy fizikai síkon megjelenített ugyanezt a terméket nem etikus. Egy hozzá értő szakember azt mondta, hogy sajnos ez nem ismeretlen a gazdaság palettáján. Történt már ilyen és sajnos történni is fog, hiszen a kis cégek és vállalkozók nem emelik fel a hangjukat, mert kishalaknak érzik magukat a nagy vízben. Pedig lenne jogorvoslatuk csak élni kellene vele. Az, hogy egy pályázatot kiíró egyház miért nem néz utána az etikai kódexnek vagy miért nem néz arra rá, mennyire is valósulnak meg a pályázatban leírt kérések még igen homályos. Az sem egyértelmű, hogy miért nem tartatta be a pályázatíró a saját válaszát egy feltett kérdésre, amelyben konkrétan meg kérdezte valaki, hogy kifejezetten csak a megjelölt bútorokat és termékeket lehet-e beszerezni. Ugyanis erre egyértelmű igen volt a válasz. Az igazságérzet az, ami motiválta a Lola Bútor vezetőségét, hogy bár kis halként lubickol a nagy vízi világban, mégis szeretné az érdekeit érvényesíteni

Szükséges lépések és minden, ami segíthet…

Azért, hogy valami világosságot is lássunk az ügyben, mert természetesen megfordult a kobakban, hogy esetleg ez teljesen rendben van és jogilag is alá van támasztva, telefonos segítség lett igénybe véve. Ismeretség révén több szakember is fel lett keresve az ügy kapcsán, de tényleg csak egy kis iránymutatás miatt. Majd egy jól megfogalmazott tanács után a Gazdasági Versenyhivatal telefonszáma is előkerült. Próba szerencse valamit mondanak, mert ugye szerintünk laikus, de logikus szemmel nézve, a történet nem igazságos. És nagyon jó ajtón lett bekopogva. A hivatal felkészült és segítőkész munkatársa, azonnal mondta a paragrafust, abból mindjárt kettőt is, hogy nagyon jól látjuk a dolgot ez nem törvényes eljárás. Tanácsára megfogalmaztunk egy levelet melyben a legfontosabb kérdéseinkre várjuk a választ az érintett pályázatíró cégtől valamint az őket megbízó református egyháztól. Ezt a levelet a saját ügyvédünknek is továbbítottuk. Erre a levélre viszont valamiért nem érkezett még válasz. Miért? Mindenki tud adni legalább egy választ. Ha ködösíteni kell, akkor egy ködös választ. Ha tisztán és érthetően akarnak fogalmazni akkor egy olyat. De hogy semmilyet? A semmilyen válasz általában a sunnyogást jelenti. Ez a hozzáállás nem éppen etikus az egyház részéről. Mi várjuk a választ de nem sokáig lehet türelmes az ember gyereke. Az óvodai bútorok készülnek rendületlenül a LOLAOVI.HU pedig pörög és bár vannak bosszúságok mindenki életében mégis talpon akar maradni és teszi a dolgát.

Folytatás következik….