Bútor csere az óvodában. Mikor cseréljük le a bútorainkat?
"
Mindenkinek meg van a saját személyes oka arra hogy miért választja azt a bizonyos időpontot a bútorainak lecserélésére. Ez lehet egy fontosabb esemény ami során sok vendéget fogadunk, több pénz állt a házhoz, szeretnénk stílust váltani, vagy a bútorok már úgy elöregedtek hogy akár esztétikai akár használati szempontból nem megfelelőek már a számunkra. Nem létezik konkrétan meghatározott időpont hogy mikor tanácsos új bútorokat beszerezni, de szerencsére néhány szemponttal megtudjuk könnyíteni a dolgodat.

írta: Lola

Óvodai bútorokkal kapcsolatos cikkekben mutatjuk be tevékenységünket, a tervezéstől a megvalósításig, történetekkel fűszerezve.

Mikor cseréljük le bútorainkat?

Mindenkinek meg van a saját személyes oka arra hogy miért választja azt a bizonyos időpontot a bútorainak lecserélésére. Ez lehet egy fontosabb esemény ami során sok vendéget fogadunk, több pénz állt a házhoz, szeretnénk stílust váltani, vagy a bútorok már úgy elöregedtek hogy akár esztétikai akár használati szempontból nem megfelelőek már a számunkra. Nem létezik konkrétan meghatározott időpont hogy mikor tanácsos új bútorokat beszerezni, de szerencsére néhány szemponttal megtudjuk könnyíteni a dolgodat. Az óvodai bútorokkal kicsit más a helyzet. De van olyan szerencsésebb óvoda, aki csak a http://lolaovi.hu weboldalon tallózva gondolja úgy, hogy a 40 éves bútorokat időszerű lenne lecserélni.


Ha lehetőséged van az óvodában bútor cserére ne habozz. Ne várj a holnapra. Vásárolj és tedd szebbé az óvodádat!

Az idő vasfoga

Egyik bútor sem tud teljesen ellenállni az időnek, és csak egy-két darabnak van olyan szerencséje hogy antik boltokban vagy akár múzeumokban lássuk őket sok-sok évvel gyártásuk után. Az hogy egy bútor mennyi ideig használható több tényezőtől függ. Függ a felhasznált alapanyagtól, az összeszerelés során használt eszközöktől, hogy mennyit használjuk őket és hogy használat során mennyire vigyázunk rájuk. Hajlamosak vagyunk egyes bútordarabokat jóval a használati idejük lejárta után is használni mind a mindennapjainkban, mind az óvodáinkban. Az óvodában valljuk meg őszintén az öltözőszekrények és a csoportszoba szekrények is ki vannak téve a megpróbáltatásoknak. De a lecserélése mindig mástól függ.  Csak sajnos az óvodákban az új bútorok beszerzésének elhalasztása negatív következményekkel járhat.

De körülbelül mennyi ideig is használhatóak a bútorok?

  • fa szék: 10-15 év
  • ebédlő asztal: 15-20 év
  • asztalok: 5-10 év
  • pad: 15 év

Hogyan lehet tudni hogy új bútorokat kell beszerezni?

  1. Ha a bútor olyan állapotban van hogy a hibáit már nem lehet megjavítani.
  2. Ha olyan foltok vannak rajta amit nem lehet letakarítani.
  3. Ha nagyon kopott a lakkozás vagy a festése.
  4. Ha a bútor már nem használható úgy ahogy az elvárható tőle.
  5. Ha a bútor már nem kényelmes.
  6. Ha az igény vagy stílus megváltozott.

Konkretizáljuk!

Nézzük meg hogy különböző bútor típusok a felsorolt okok mellett mikor értek meg a cserére.

Fa szék, Óvodai öltözőszekrény

A fa székeket biztonsági okokból cserélendőek ha a lábai bizonytalanok, mozognak vagy az ülő részen megrepedt. Nem is esztétikus és a gyerekeknek nem kényelmes rajta az ülés. Ne is beszéljünk arról, hogy a ruhácskáik is beleakadhatnak, amiért a szülők joggal mérgesek is lehetnek. Ugyanez érvényes az óvodai öltözőszekrényekre is. Találkoztunk már óvodákban billegő szinte már balesetveszélyes óvodai öltözőszekrényekkel. Nem hogy a kabátokat nem lehet már elhelyezni, de a gyerekek sem tudnak ráülni, mert félő, hogy beszakad alattuk a pad része.

Ebédlő asztal, csoportszoba asztal

Esztétikai szempontból cserélni kell az ebédlő asztalokat ha a felszínük össze van karcolva, ha már a gyurma és a ragasztó nem letakarítható. Akkor is tanácsos cserélni ha a méret már nem megfelelő. Természetesen az asztalokra mindenki úgy gondol, hogy, ha van rajta terítő, akkor az még használható. Azért egy ovis csoportban, ahol minden szép és modern nem szép látvány a kockás viaszos vászon terítő, ami az iskolai menzán még jól is mutat, de egy oviban? Ugyan kérem. Hol van az esztétikai nevelés?

Mit tegyünk a régi bútorokkal?

Ami először az eszünkbe jut az az, hogy dobjuk ki őket. Azonban ezt a megoldást pont hogy utolsóként kell mérlegelni, ha a bútort már nem biztonságos használni vagy már annyira sérült hogy nem használható. Ilyenkor lépj kapcsolatba az önkormányzatoddal hogy hogyan működik az elszállítatása a szeméttelepre. 

De attól hogy neked nincs már szükséged ezekre a bútorokra, nem azt jelenti hogy másnak sincs. Ha biztonságosak és használhatóak adományozd el őket, biztos sokan örülnének nekik. Eladományozhatod őket alapítványoknak, más, rosszabb helyzetben lévő intézményeknek.

Manapság azzal is előrébb vagy, ha a lecserélni kívánt bútorokat újra hasznosítod. Nagyon sokan a kreativitásukat belecsempészve a régiből újat tudnak varázsolni. Ez a lehetőség szórakozásnak is megfelelő, de olyan jól eső érzés gyönyörködni a saját kezed munkájában. Az viszont igaz, hogy ezeket az újra gondolt bútorokat már nem viheted be az óvodádba, de egy közösségi térben el lehet helyezni.

A lecserélt bútorokkal keresni is lehet. Az internet és a különböző közösségi portálok lehetővé teszik hogy akárki akárhonnan megvásárolhassa a bútorokat. Fontos hogy a képek amiket feltöltesz a hirdetéshez ne legyenek homályosak, és hogy őszinte legyél a bútorok állapotáról.