Óvodai beszoktatás avagy „Anyuka kérem ne sírjon, mert az nem segít a gyermekén!”!
"
Minden kisgyermek életében eljön az az idő amikor az otthoni mindennapokat felváltják az óvodai mindennapok. Felnőttként a saját első napjainkra az óvodában lehet nem emlékszünk, de fontosnak tartottuk hogy beszéljünk arról hogyan élik meg a gyerekek az óvodába szoktatást és hogyan tehetjük ezt nekik könnyebbé.

írta: Lola

Óvodai bútorokkal kapcsolatos cikkekben mutatjuk be tevékenységünket, a tervezéstől a megvalósításig, történetekkel fűszerezve.

Beszoktatás az óvodába

Minden kisgyermek életében eljön az az idő amikor az otthoni mindennapokat felváltják az óvodai mindennapok. Felnőttként a saját első napjainkra az óvodában lehet, hogy nem emlékszünk, de mégis fontosnak tartottuk hogy beszéljünk arról hogyan élik meg a gyerekek az óvodába szoktatást és hogyan tehetjük ezt nekik könnyebbé.

Meddig tart ez a reggeli sírás?

A gyerekek szélesebb szociális interakcióval és változásokkal három éves korukban találkoznak először, amikor az otthoni légkört felváltja egy olyan közeg, ahol nem ismernek senkit. Nem ismeri a felnőtteket akik napközben ” felügyelnek” rá és nem ismerik a társaikat sem, akikkel egész nap együtt lesznek . Emellett új szabályokkal találkoznak, melyeket meg kell tanulni és be is kell tartani. Ez az új szituáció mindenkinek nehéz, a gyermeknek is és a szülőnek is. A szülő hajlamos azt gondolni hogy a nagy sírás-rívás az elköszönésnél örökké fog tartani, és neki is örökké ott kell majd állni és könnyezve búcsúzkodni. Azonban ez az állapot átlagosan csak 2 hétig tart. Ahhoz hogy ezt elérjük, fontos a nyugodt és állandó környezet megteremtése. A kisbabák érkezésekor már előre el van készítve a szoba, ahova érkezni fog, hogy az legyen számukra a biztos pont. Ugyanez érvényes az óvodákra is. Ha a dolgok folyamatosan változtatva vannak az ideális környezetet nem lehet megteremteni. Ezért fontos olyan óvodai bútorokat beszerezni amelyek tényleg a gyermekek igényeire vannak tervezve és kialakítva.

Milyen bútorok teszik könnyebbé a beszoktatást?

Kezdjük a folyosón: öltözők.  A színes öltözők vidámságot sugároznak, és a falakon elhelyezett rajzok is felvillanyozzák a gyerekeket. A Bambi óvodai öltözők színes ajtóikkal pont ezt próbálják az óvodák öltözőjébe varázsolni. https://lolaovi.hu/bambi-ovodai-oltoz A jó kedvet, bolondozást, de az ízlésesem kiválasztott meleg színek a vegetatív idegrendszerre is jótékony hatással vannak. A csoportszoba bútorokra általában a játékokat, eszközöket helyezik el. Webáruházunkban a Lola Hullámos és a Mese, Virágos szekrény tökéletes megoldás arra, hogy a gyerekek biztonságosan elérjék eszközeiket. https://lolaovi.hu/Viragos-ret-6-elemes Tervezésükkor legfontosabb szempont az óvodás gyermek méretei voltak. Állandó hely kell a játékoknak, rajzeszközöknek és sok más fontos tárgynak, mert a folyamatos átpakolás negatív hatással van a gyerekekre, bizonytalanságot okoz számukra. Ezért kell olyan bútort beszerezni ami praktikus, így a gyerekek is elérhetik az eszközöket, és mindig tudják, hogy azokat bármi is történik mindig ugyan azon a helyen találják, ahol az első napon megmutatta az óvónéni.

Bízzunk az óvónőkben

Amikor a gyermeket ott hagyjuk szülőként az óvodába, nem szabad minden alkalommal szomorkodnunk. Az óvónő évekig tanulta a pedagógiai módszereket, gyakorlatozott és lediplomázott, eltudja végezni a feladatot. Tudja hogyan kell a gyerekekkel foglalkozni a beszoktatás ideje alatt. Bíznunk kell benne, és nem sírhatunk az ablak mögött, mert ha a gyermek ezt látja, ő is sírni fog. Megzavarjuk a beszoktatást, ha Anya sír, az valami rosszat jelent, ezzel is csak bizonytalanságot okozunk neki. Különböző csoportokban fel is lehet tenni a kérdést mit csináljak, mert sír a gyerek. Sok okosságot fognak adni az biztos, de nem kell tenni semmit. Nagyon szomorú és fájdalmas a leválás, de ez szükségszerű és az óvodában semmi rossz nem történik. Verseket, énekeket tanulnak és milyen büszke lesz majd mindenki, amikor az ünnepségen a gyerkőc verset szaval. Az már nem szomorúság lesz, hanem büszkeség.

Barátkozás az óvodában

Az óvoda nagyon fontos szerepet játszik a gyermekek szocializációjában. Ha az elején döcögősen indul is, belerázódnak. Egy kis idő után azért fog sírni mert nem akar hazamenni az óvodából. De nem azért nem akar hazamenni, mert nem jó neki otthon, hanem mert jól érzi magát a társai között. Itt tanulja meg hogyan kell viselkedni más gyerekekkel és olyan felnőttekkel akik nem családtagok. A másik ok amiért nem akar hazamenni, a sok játék. Nem azért, mert otthon nincs játék. Azért, mert az óvodában másokkal tud játszani, és meg is tanul helyesen játszani másokkal. Barátokat szerez, akik bár nem is gondoljuk, de akár meghatározó szerepet is játszanak az életében. Az óvónők nagyon jól tudják kezelni ezt a 2 hetes beszoktatási időt, szóval Anyukák, ne aggódjatok! Lehet, hogy sírnak a gyerekek az első fél órában, de utána az óvónők bevonják őket a közös játékba és ismerkedésbe, és le lesz kötve a figyelmük nem szomorkodnak tovább.