Október az egészség hónapja, figyeljünk fogainkra!
"
Saját és kisgyermekeink egészségére egész évben vigyáznunk kell. A szájhigiénia, főleg a jelenlegi vírushelyzetben meglehetősen háttérbe szorul. Mi azonban a Lola Bútornál szeretnénk veled megosztani hogy mit tudunk segíteni hogy a fogmosás már kisgyermekkortól rendszeres tevékenység legyen!

írta: Lola

Óvodai bútorokkal kapcsolatos cikkekben mutatjuk be tevékenységünket, a tervezéstől a megvalósításig, történetekkel fűszerezve.

Október az egészség hónapja, figyeljünk az óvodások fogaira is!

Saját és kisgyermekeink egészségére egész évben vigyáznunk kell. A szájhigiénia, főleg a jelenlegi vírushelyzetben meglehetősen háttérbe szorul. Mi azonban a Lola Bútornál szeretnénk veled megosztani, hogyan tudunk segíteni abban, hogy a fogmosás már kisgyermekkortól rendszeres tevékenység legyen!

fogmosópohár tartó 

NÉMÓ Szivárvány fogmosópohár és törölköző tartó (falhoz rögzítésre várva)

Arra a kérdésre hogy mikortól kell elkezdeni ápolni a kisgyermekek fogait nagyon egyszerű a kérdés születéstől kezdve. A babák immunredszere még nem olyan aktív, hogy minden baktérium ellen, ami a száján keresztül a szervezetébe jut, ellenálló legyen. Minden etetés után érdemes a baba ínyét majd később a megjelenő apró fogacskákat finomabb gézzel áttörölni, ami néha még jól is esik a babának. Ezzel a mindennapi rutinnal megelőzhető később a fogszuvasodás kialakulása, hiszen a lepedék eltávolítása nem okoz gondot a fogcsírák fejlődésében. Amikor megjelennek az apró egybefüggő fogacskák, már nem is lesz idegen a fog és szájápolás a gyerekeknek. Ez összhangban van azzal az életkorral amikor a gyerekek óvodába mennek, ezért az óvodának is biztosítania és szorgalmaznia kell a helyes fogápolás megtanulását. Önálló fogmosásra már 2 éves kortól képes lehet a gyermek, azonban felügyeletet mindenképp igényel még. Az óvodákban ebben sincs hiány, hisz csoportszinten járnak fogat mosni az óvónők társaságában. Egy kisgyermeknek természetesen nehéz elmagyarázni hogy a fogmosásra pontosan miért is van szükség, de itt jön képbe a Lola Bútor és a kreativitás!

Játékosan is lehet!

Sok gyermekre jellemző lehet hogy nem szeretnek fogat mosni. Ezzel nincsen semmi probléma, de mindenképp kezelni kell a helyzetet, hogy mégis ez az alapvető szájápolási lépcsőfok szokássá váljon. Jó megoldás lehet a tematizált fogkefe beszerzése, hisz sokkal nagyobb kedvvel veszi a gyermek a kezébe a Verdás vagy Jégvarázsos fogkefét mint az egyszerű kéket. Szülőként példát kell mutatni gyermekeinknek, ha látják hogy mi is rendszeresen mosunk fogat, őket sem fogja meglepetésként érni az óvodai fogmosás.

Hogy segít a Lola Bútor?

Weblapunkon https://lolaovi.hu/ovodai-mosdo 8 féle óvodai fogmosópohár tartóval találkozhat az érdeklődő. Választott színű, ami a pirostól a zöldig több színben készíthető, a nagy sikerű szivárvány színű és a natúr tölgy fogmosópohár tartók melyek minden igénynek megfelelnek. A Lolaovi ezekkel a színes termékekkel járul hozzá, hogy a gyerekek vidáman menjenek fogat mosni, hisz egy szép és élénk színű tartóhoz nem lehet negatívan hozzá állni. Akár 30 fős pohártartó elkészítése is lehetséges, így egy nagyobb létszámú csoport egy helyen tudja tartani fogkeféit és fogmosópohár tartóit. Törölköző akasztók is járnak a tartóhoz, ami szintén elengedhetetlen része a fogmosásnak. De a higiéniai szempontokat is figyelembe vette a tervező, hiszen minden kisgyermeknek külön fakkocskája van, ami arra szolgál, hogy nem keveri össze társaival a saját fogápolási eszközeit. Akár óvodai jelekkel is el lehet látni.

 

Férőhely Ár
Némó fogmosópohár tartó FEHÉR 10 20 100 Ft
Némó fogmosópohár tartó FEHÉR 30 36 100 Ft
Némó fogmosópohár tartó EGYSZÍNŰ 10 22 900 Ft
Némó fogmosópohár tartó EGYSZÍNŰ 30 38 900 Ft
Némó fogmosópohár SZIVÁRVÁNY 10 34 400 Ft
Némó fogmosópohár SZIVÁRVÁNY 30 47 100 Ft

Ebben a táblázatban láthatod az egyes fajtájú fogmosópohár tartók árait a legkisebb és legnagyobb kiszerelésben. Mindenképp látogass el weboldalunkra hogy lásd pontosan milyen színekkel tudjuk feldobni az óvodák hangulatát és az unalmas fogmosás élményét!

Mese is tartozik a Némó szivárványszínű fogmosópohártartóhoz íme:

Némó és barátai

Ha engem kérdezel, akkor ez a mese nem az Óperenciás tengeren túl történt, nem is az üveghegyeken innen, hanem az ovidban. Abban az oviban ahol Te és a kis barátaid egész nap vidáman, nevetgélve játszotok. Ovónéni szerint, nappal is nagy a nyüzsgés az oviban, de amikor minden kisgyerek haza megy, akkor van csak igazán hatalmas felfordulás.

Tegnap egy nagyon érdekes dolog történt, amit ma mesélt el nekem. Miután elment mindenki az oviból még meg nézte, hogy minden rendben van-e az épületben. A mosdóhoz érve az ovónéni halk sírásra lett figyelmes.

Nagyon meglepődött a hangot hallva, hiszen tudomása szerint, már mindenkit haza vittek a szülők. Nem szerette volna megijeszteni a halkan pityergő ismeretlent ezért, óvatosan kinyitotta a mosdó ajtaját. Kereste a vékonyka hang gazdáját, de bizony bármerre nézett senkit nem talált. Megvizsgált minden sarkot, de nem derült fény arra, hogy ki sírdogál.

Már éppen ki szeretett volna menni a mosdóból, arra gondolva, hogy csak a képzelete játszik vele, amikor észrevette, hogy az egyik törölköző leesett a földre. Visszalépett, hogy felakasztja a helyére, de akkor a sírás még hangosabb lett.

 • Ki az, aki ilyen keservesen sír?- kérdezte bátortalanul.
 • Én sírok. –válaszolta a hangocska.
 • És ki az az én?- kérdezett vissza most már bátrabban.
 • Én vagyok az Némó a szivárványszínű fogmosópohártartó.

Ovónéni meglepődött, hogy pityeregni látja a mindig vidám pohártartót. Minden nap olyan jó ránézni, hiszen élénk színeivel vidámmá varázsolja a mosdót a gyerekek számára. El sem tudta képzelni mi lehet sírásának az oka.

 • Kedves Némó! Elmondod nekem mi az, ami bánt téged?- kérdezte kedvesen.
 • Biztosan ki fogsz nevetni, hiszen engem mindenki ki nevet.
 • De hát Téged mindenki szeret. Miből gondolod, hogy kinevetnek?
 • Miért szeretnének?- kérdezett vissza. – Én haszontalan vagyok. Mondta Júnó is az asztal. én egész nap itt vagyok ebben a fehér szobában és nem csinálok semmit. Néha bejön egy-egy kisgyerek aztán már hopp el is tűntek. Azt szeretem, amikor egyszerre jönnek be és leveszik a törölközőket, majd szépen visszaakasztják. Olyan csiklandós mindig nevetek rajta. Vagy leemelik a poharacskákat. Akkor meg azért nevetek, mert a kis gurgulázós hang fogmosás közben nagyon viccesen hangzik. Ez mind nagyon tetszik nekem. Jó érzés, hogy rám bízzák ezeket az apró dolgokat, de ez nem olyan fontos dolog, mint amit Júnó az asztal csinál. Azt mondja Ő a legfontosabb bútor az egész óvodában. És engem kinevet, amiért csak a törölközőket tartom. És most még a színeim miatt is kigúnyolt.

Óvónéni figyelmesen hallgatta Némót, aki olyan bánatos volt, hogy már a színei kezdtek elsötétedni.

A törölközők és a poharak, akik szépen sorakoztak a polcain és akasztóin szomorúan hallgatták és bólogattak közben. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a kedves bútor barátai vele együtt szomorkodnak.

 • Én azt mondom – kezdte az ovónéni-, hogy Te ugyan olyan fontos vagy itt minden kisgyereknek, mint Júnó az asztal a csoportszobában. Ha nem lenne a polcod, nem tudnák hol tárolni a fogmosópoharat benne a fogkefével és a fogkrémmel. Ha nem lenne fogmosás minden nap, egy idő után fájna a foguk és nem jönnének óvodába, így az asztal magányosan állna a szobában. Ha nem lenne akasztód, amin a törölközők sorakoznak a kezük piszkos és vizes maradna, amitől az asztal egy idő után koszos és ragacsos lenne. Senki nem szeretne mellé ülni. A Te Változatos színeid pedig csodálatosak. A gyerekek kézmosás közben is ismerkednek a színeiddel és hidd el, hogy amikor rajzolnak, ezeket az élénk szivárványszíneket használják. Mindenkinek van kedvenc színe és mindenki ott tárolja a pohárkáját. Elhiszed, hogy fontos és különleges vagy a gyerekek számára?
 • Akkor mi is azok vagyunk!- kiabálták be egyszerre a poharak és törölközők.
 • Persze, hogy azok vagytok- nyugtatta meg őket ovónéni.
 • Ha ez igaz- elmélkedett Némó- akkor már nem is sírok többet, hanem boldog vagyok egész nap és várom a gyerekeket, hogy jöjjenek kezet és fogat mosni.

Vidáman kacagtak, amikor egy mély hang szólalt meg az ajtóból.

Amikor meglátták Júnót az asztalt mindenki elhallgatott.

 • Némó! Meg bocsájtod nekem, hogy megbántottalak a fölényes viselkedésemmel? Nem gondolatam arra, hogy Te másként vagy fontos a gyerekeknek. Ezek után mindig tudni fogom, amikor leülnek mellém, hogy előtte már megnevettetted Őket és vidáman, tisztán ülnek le hozzám játszani. És ha van, kedvetek ma este beszélgethetünk a nap eseményeiről.

Némó Júnóra pillantott és mosolyogva válaszolt:

 • Persze Júnó, nincs baj. Mostantól odafigyelek, hogy tiszták legyenek a mancsocskák. És képzeld ma a Marci mit mondott a Katicának….

Ovónéni ezt már nem hallgatta meg. Ott hagyta őket beszélgetni és nagyon örült annak, hogy a kedves Mémó és a mindig morcos Júnó barátságot kötöttek.

Holnap az oviban ne felejtsd el, hogy a Fogmosópohártartó mennyire szereti, ha használjátok a törölközőt és a fogmosópoharat! Ha hallok valami új történetet, azt holnap elmesélem Neked! Most álmodj szépeket és a szivárvány minden színétől legyen boldog az álmod!